Quooker

Wat is een Quooker?

Een Quooker is van oorsprong een kokendwaterkraan. Zo heb je altijd meteen kokend water voor bijvoorbeeld je kopje thee of het koken van spaghetti. Dit geeft je veel gemak en scheelt je veel tijd. 

Ondertussen is het een kraan die ‘alles kan’. Naast koud, warm en 100°C kokend water geeft de Quooker-kraan ook gekoeld en bruisend water

Zo werkt het

Een Quooker-systeem bestaat uit een kraan op het aanrecht en tenminste één reservoir voor 100°C kokend water onder het aanrecht. Het reservoir is net zo goed geïsoleerd als een thermosfles, de warmte kan nergens naartoe. Daardoor is er maar heel weinig energie (10 watt) nodig om het water in het reservoir op temperatuur te houden. Het reservoir is aangesloten op de waterleiding. Als je kokend water uit de kraan tapt, stroomt er onder het aanrecht meteen vers water het reservoir in.

Wil je ook koel gefilterd en bruisend water uit je kraan halen? Dan komt er nog een reservoir bij: de Quooker CUBE.

Hoe werkt een Quooker met CUBE

De CUBE komt onderin je keukenkastje naast het Quooker-reservoir. Aan de CUBE zit een CO₂-cilinder, oftewel een koolzuurfles, waarmee je 60 liter bruisend water uit je Quooker-kraan kunt tappen.

Om bruisend water te krijgen, druk en draai je één keer aan de bedieningsknop. De lichtring die bij kokend water rood wordt, knippert nu blauw: er komt bruiswater aan. Houd je de draaiknop iets langer vast, en draai je dan, komt er gekoeld water uit de kraan. Kokend water tappen, terwijl je bruisend water bedoelde, is dus niet mogelijk.

Alles uit één kraan

Quooker heeft twee alles-in-1-kranen: de Fusion en de Flex. Beide modellen leveren koud, warm en kokend water op de momenten dat jij dat wilt. Daarbij heeft de Flex een flexibele uittrekslangslang voor warm en koud water, waarmee je bijvoorbeeld heel handig de spoelbak kunt schoonspoelen. Je kunt er zelfs koel bruisend en gefilterd water uit tappen, als je hem combineert met de CUBE. 

Energieverbruik

Om een gemiddeld huishouden op elk moment van de dag direct van kokend water te kunnen voorzien, houdt het Quooker-systeem 3 of 7 liter water op een temperatuur van 110°C. Dat gebeurt in een reservoir onder het aanrecht, dat vacuümgeïsoleerd is. Dat houdt in dat de lucht in het reservoir zo ijl wordt, dat de warmte nergens naartoe kan. Daardoor heeft een Quooker-systeem maar heel weinig energie (10 watt) nodig om het water in het reservoir boven het kookpunt te bewaren.

Met een Quooker COMBI(+) kun je zelfs energie besparen. Deze reservoirs leveren niet alleen kokend water, maar ook warm water. Gebruik hem als keukenboiler en je hoeft nooit meer te wachten op warm water.

Wat dat voor de kosten betekent? Een Quooker COMBI gebruikt door de bijna perfecte warmte-isolatie 50% minder energie om water op temperatuur te houden dan een normale keukenboiler.
Het totaalverbruik van een Quooker-reservoir wordt opgedeeld in een deel om het water warm te houden en een deel om koud water te verwarmen. Stel: een gemiddeld gezin van 3 personen gebruikt aan warm water in de keuken omgerekend circa 10L kokend water per dag. Dan gebruikt het Quooker-systeem om die hoeveelheid te verwarmen (423 kWh) en warm te houden (87,5 kWh) in totaal 511kWh per jaar.

Dit alles maakt een Quooker-systeem de zuinigste warmwatervoorziening voor in de keuken. Het ultieme alternatief voor de gewone keukenboiler.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *