Informatie over warmtepompen.

1. Levertijd van een warmtepomp?

De pompen waren de voorbije jaren moeilijk leverbaar. Dit kwam doordat er geruime tijd een groot tekort aan chips was. De lockdowns in Azië hielpen ook niet mee. Inmiddels zijn die problemen grotendeels voorbij, al zijn ze niet volledig opgelost. De levertijden variëren, afhankelijk van het merk, van enkele dagen, tot zelfs weken.

2. Wat kost een warmtepomp?

De exacte kosten van een warmtepomp hangt af van een aantal factoren. De voornaamste factoren zijn de arbeidskosten van de installateur en het type warmtepomp. Er zijn verschillende typen warmtepomp op de markt, met ieder hun eigen specifieke voor- en nadelen.

Wij onderscheiden twee soorten warmtepompen:

                                                                          • Een all-electric warmtepomp.

Deze volledig elektrische warmtepomp zorgt voor het verwarmen van uw woning én voor warm water in de badkamer en keuken. Wij noemen deze warmtepomp all-electric. Onder de all-electric warmtepompen onderscheiden wij nog eens drie verschillende typen op basis van de warmtebron: lucht-water warmtepomp, water-water warmtepomp en de grond-waterwarmtepomp. De kosten van een all-electric warmtepomp liggen tussen de €6.500 en €19.500 euro 

 

• Een hybride warmtepomp werkt samen met je cv-ketel. De warmtepomp werkt grotendeels van de tijd voor de warmte in huis en de cv-ketel springt alleen bij als het heel koud is. Daarnaast zorgt de cv-ketel wel nog voor warm water in de badkamer en keuken. Een hybride warmtepomp is een makkelijke en goede tussenoplossing naar duurzaam wonen. Voor een hybride oplossing voldoet een kleinere warmtepomp. Een hybride warmtepomp (exclusief cv-ketel) kost tussen de €5.000 en €7.000 euro 

De warmtepompen die gebruik maken van warmte uit de grond zijn aanzienlijk duurder dan een lucht-water warmtepomp. Het voordeel van deze geothermische warmtepompen is wel dat het rendement aanzienlijk hoger ligt, waardoor de terugverdienperiode verkort wordt. Exacte prijzen zijn sterk afhankelijk van een verschillende factoren, wilt u een nauwkeurige inschatting voor uw specifieke situatie, neem dan contact op.

3. Hoe snel verdien ik de investering terug?

Het grote voordeel van een warmtepomp is de besparing op uw energierekening, waardoor u er qua maandlasten op vooruit gaat. Op die manier is het dan ook mogelijk om een terugverdienperiode vast te stellen en deze vrij nauwkeurig te bepalen. De vuistregel om de terugverdientijd te berekenen en dus de kosten en besparing af te wegen, is de kosten te delen door de jaarlijkse besparing. Er wordt hierbij geen rekening gehouden met de toekomstige energieprijzen of kosten van financiering (Milieu Centraal, z.d.). Uiteraard is de terugverdientijd ook afhankelijk van het type warmtepomp en de hoogte van de subsidie die u kunt ontvangen.

4. Hoeveel subsidie kan ik krijgen?

De overheid wil graag stimuleren dat particulieren en ondernemers kiezen voor duurzame energieoplossingen. Dat doen ze door middel van een speciale subsidieregeling: Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE). De ISDE-subsidie bedraagt in 2024 in totaal 600 miljoen euro.

Deze 600 miljoen euro is het totale uit te keren bedrag in 2024. Dit betekent dat wanneer dit bedrag is uitgegeven, er verder dit jaar geen subsidie meer wordt uitgekeerd. Op=op dus. We raden je daarom aan om de subsidie voor je warmtepomp in 2024 zo snel mogelijk in te dienen. Je kunt dit doen zodra je de warmtepomp hebt aangeschaft.

U ontvangt altijd minimaal € 500 subsidie voor een (hybride)-warmtepomp. De daadwerkelijke hoogte is afhankelijk van het type warmtepomp dat u kiest. Gemiddeld krijg je tussen de €2.700 tot €3.500. De subsidie voor een grondwarmtepomp kan zelfs oplopen tot € 6.750.

Tip: gaat u binnen 24 maanden ook isoleren? Dan verdubbelt uw subsidiebedrag voor de isolatiemaatregel. De 24 maanden gaan in op het moment dat u de 1e maatregel heeft laten uitvoeren.

5. Is mijn huis geschikt voor een warmtepomp?

Niet alle woningen in Nederland zijn geschikt voor een all-electric warmtepomp. De meeste huizen die vóór 2000 zijn gebouwd, moeten eerst worden voorzien van (meer) isolatie. Een huis dat ná 2000 is gebouwd, kan in de meeste gevallen probleemloos verwarmt worden met een all-electric warmtepomp. Sinds een paar jaar zijn nieuwbouwhuizen vrijwel allemaal zo goed geïsoleerd dat ze geschikt zijn voor een all-electric warmtepomp. Een hybride warmtepomp kan al geplaatst worden in een huis met matige isolatie of een huis dat deels is na geïsoleerd.

6. Hoeveel ruimte neemt een warmtepomp in?

Een hybride warmtepomp is een populaire optie. Deze bestaat doorgaans uit een binnenunit en een buitenunit. De binnenunit is vaak compact, maar reken op minimaal 1,0×0,6×0,4 meter. Ook wordt er soms een buffervat geplaatst waarin cv-water zit. Dit buffervat wordt doorgaans dicht bij de cv-ketel geplaatst en heeft minimaal een diameter van 0,6 meter en een hoogte van 0.7 meter.

Dan de buitenunit. Deze kan op de grond of op het dak staan, of aan de gevel opgehangen worden. Hier moet wel rekening gehouden worden met de buren: je buitenunit moet minimaal 0,5 meter van de erfgrens afstaan. De maximale lengte van de leiding van binnen- naar buienunit is 20 meter, anders verlies je teveel rendement. Ook hier zijn de afmetingen weer afhankelijk van merk en type van je warmtepomp. De ruimte die je nodig hebt is minimaal 1,0×2,0x1,0 meter.

Ga je voor een all-electric warmtepomp? Dan zul je met name binnenshuis wat meer ruimte op moeten offeren. Voordeel is wel dat je cv-ketel definitief de deur uit kan, waardoor je wat meer ruimte hebt voor je nieuwe warmtepomp. Ook hier zit je weer met een binnen- en een buitenunit. Daarnaast heeft een all-electric warmtepomp ook een buffervat en een boiler. De volgende afmetingen zijn indicaties van hoeveel ruimte deze units in beslag gaan nemen.

  • Voor de binnenunit: 1,0 x 0,6 x 0,4 meter (lxbxh)

  • Voor het buffervat: diameter 0,5-0,7 meter en hoogte 1,0-1,5 meter

  • Voor de boiler: diameter 0,5-0,8 meter en hoogte ongeveer 1,5 meter 

 7. Heb ik een vergunning nodig?

Wil je een huishoudelijke warmtepomp plaatsen? Dan moet je in de onderstaande situaties een vergunning aanvragen:

 • De warmtepomp heeft huishoudelijke doeleinden en beschikt over een grote drijfkracht. In totaal meer dan 200 kW.
 • Bij een geothermische warmtepomp, als een verticale bodemwarmtewisselaar als bron wordt toegepast en er dieper dan 50 meter wordt geboord.
 • Als een horizontale of verticale bodemwarmtewisselaar wordt toegepast die een warmtedragend medium met gevaarlijke stoffen bevat. Hieronder valt niet de mengeling van water met glycol.
 • Bij een water-water warmtepomp waarbij grondwater (pomp- & retourput) als warmtebron wordt toegepast.
 • Voor een lucht-water warmtepomp heb je geen vergunning nodig tenzij je in een monument of in een beschermd stadsgezicht woont of indien de buitenunit van de warmtepomp zeer goed zichtbaar is voor de omgeving.

TIP: of je al dan niet een omgevingsvergunning nodig hebt, hangt sterk samen met je woonplaats. Daarom doe je er goed aan om op voorhand bij je gemeente langs te gaan en info te vragen. Daarnaast kom je ook via de pagina van het omgevingsloket te weten of je een vergunning nodig hebt voor je warmtepomp.

Moet je geen omgevingsvergunning aanvragen? Dan zal er in bepaalde gevallen een melding moeten gedaan worden, wanneer…:

 • De warmtepomp een totale drijfkracht van meer dan 5 kW heeft.
 • Er gebruikt wordt gemaakt wordt van een verticale bodemwarmtewisselaar waarbij  maximaal tot 50 meter diep wordt geboord.

BELANGRIJK: informeer voor de installatie van je warmtepomp altijd eerst bij je gemeente. Die kan bijvoorbeeld bijkomende voorwaarden opleggen. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan.

8. Hoeveel geluid maakt een warmtepomp?

De geluidsproductie van een warmtepomp hangt af van het aantal toeren dat de compressor en ventilator maken. Hoe meer toeren, hoe harder de warmtepomp moet werken en hoe meer geluid deze maakt. Dat aantal toeren hangt af van het type warmtepomp, het vermogen, de temperatuur… We maken ook een onderscheid tussen warmtepomp geluid binnenshuis en buitenshuis:

 • Buitenshuis: omdat zowel de ventilator als de compressor zich meestal in de buitenunit bevinden, maakt deze het meeste geluid. Gemiddeld produceert de buitenunit 40 à 65 dB.
 • Binnenshuis: een warmtepomp produceert binnen minder geluid dan buiten. Gemiddeld produceert een binnenunit 35 à 50 dB.

BELANGRIJK: om geluidsoverlast te vermijden, mogen buitenunits van warmtepompen niet meer dan 40 dB geluid produceren bij de buren. Aangezien de meeste warmtepompen meer geluid produceren dan 40 dB, moet je de buitenunit op voldoende afstand van de buren plaatsen of andere maatregelen nemen om het geluid te verminderen, b.v. een geluidsisolerende omkasting. 

9. Rendement t.o.v. CV-ketel

De gemiddelde COP waarde van een warmtepomp is 4 tot 6 en het rendement dus 400% tot 600%. De gemiddelde COP waarde van een cv-ketel is 0,9 tot 1. Een rendement van 90% tot 100%. Maar dat betekent niet dat een warmtepomp ook 4 tot 6 keer meer rendement levert dan een cv-ketel. Een warmtepomp werkt namelijk op elektrische energie en een cv-ketel op gas. Een kWh elektrische energie kost ongeveer €0,20 en een kubieke meter gas €0,80. Het is dus vrij ingewikkeld om het rendement van een warmtepomp te vergelijken met dat van een cv-ketel. Gemiddeld genomen is het rendement van een warmtepomp 4 tot 4,5 keer hoger dan het rendement van een cv-ketel.

10. Zijn mijn radiatoren geschikt?

Hoe lager de afgiftetemperatuur, hoe beter het rendement. Je warmtepomp aansluiten op vloerverwarming is dus in principe altijd beter dan op radiatoren. Maar als je je warmtepomp wil aansluiten op bestaande radiatoren, hangt de mogelijkheid af van een aantal factoren zoals de afgiftetemperatuur van de warmtepomp, de dimensionering van de radiatoren, de diameter van de leidingen en de isolatiegraad van je woning. Warmtepompen die warmte recupereren uit de grond of bodemwater hebben doorgaans een hogere afgiftetemperatuur dan systemen op basis van lucht. Voor systemen met een lagere afgiftetemperatuur is het van belang dat uw woning voldoende geïsoleerd is.

Radiatoren bestaan uit platen met daartussenin zogeheten convectoren (ribbels). Afhankelijk van het type heeft een radiator meerdere platen en meerdere convectoren.

In de afbeelding is te zien welke typen het meest voorkomen en welke geschikt zijn om in combinatie met een warmtepomp te worden gebruikt. Typen 10, 11 en 20 meestal niet. Typen 21, 22 en 33 meestal wel.

 

Wil je meer informatie over warmtepompen?

Hieronder vind je een aantal links:

https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/duurzaam-verwarmen-en-koelen/welke-warmtepompen-zijn-er/

https://www.rvo.nl/subsidies-financiering/isde/woningeigenaren/warmtepomp

https://www.nvi-go.nl/wp-content/uploads/2022/07/22235424bijlage-actieplan-hybride-warmtepompen.pdf

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *